Strategisch contract met Lineas stelt Infrabel nog beter in staat om zijn kerntaak uit te voeren

Contract ter waarde van meer dan €42 miljoen tussen beide Belgische spelers

De volgende zes jaar kan Infrabel tot 20 locomotieven huren bij de Belgische spooroperator Lineas. Het bedrijf staat ook in voor het onderhoud ervan. De locomotieven worden ingezet als werftreinen in heel het land. Infrabel deed een marktconsultatie op Europees niveau.

Logistieke reddingsboei

Infrabel heeft een eigen vloot van 81 locomotieven maar een deel ervan is niet beschikbaar door onderhoud, pannes en revisies of omdat de locomotieven gefaseerd moeten uitgerust worden met het Europese veiligheidssysteem ETCS*. Daarnaast varieert ook de werklast doorheen het jaar. Om dit alles op te vangen heeft de infrastructuurbeheerder een maandelijkse buffercapaciteit nodig van 10 tot 20 locomotieven. Het nieuwe huurcontract zorgt ervoor dat Infrabel, wanneer nodig, op eigen vraag, kan beschikken over de juiste locomotieven. En dit zelfs op heel korte termijn.

Contract met Lineas helpt doelstellingen halen

Die buffercapaciteit is een niet te onderschatten voordeel. Het stelt, onder meer, Infrabel in staat om zijn kerntaak als spoorinfrastructuurbeheerder naar behoren uit te voeren en zo dus de doelstellingen in het Performantiecontract, afgesloten met de federale regering, te respecteren. Gespreid over heel België organiseert Infrabel verschillende werven. Dat gaat onder meer over het uitrusten van de sporen met ETCS, spoorvernieuwingen, dagelijks onderhoud en capaciteitsuitbreidingen. Vaak zijn dit miljoeneninvesteringen die al jaren vastliggen. Locomotieven zijn cruciaal want dit zijn de “werkpaarden” op een werf. Infrabel was dus op zoek naar een partner die extra locomotieven kan aanbieden indien nodig. Bovendien zet Infrabel ook sterk in op “massificatie”. Dat betekent dat, wanneer een spoorlijn buiten dienst gaat, om eraan te werken, de specialisten van Infrabel zoveel mogelijk werven plannen om binnen een bepaalde tijd uit te voeren. Zo kunnen we nog veiliger, sneller, efficiënter en met minder hinder werken. Maar voor deze strategie heb je dus wel heel wat locomotieven nodig. Dit huurcontract vangt dat deels op en helpt Infrabel zo mee om veilig en stipt treinverkeer te kunnen garanderen. Het contract, goed voor €42,5 miljoen, heeft een vaste looptijd van drie jaar en is de volgende drie jaar jaarlijks verlengbaar.

Belgisch bedrijf, lokale know-how

Bij dit soort van strategische contracten gelden specifieke regels die strikt nageleefd dienen te worden. Infrabel is verplicht om een Europese marktconsultatie te doen. Uit deze wettelijke procedure kwam Lineas als beste kandidaat naar voor. Lineas vervoert met een vloot van bijna 250 locomotieven goederen doorheen heel Europa, en heeft zijn hoofdzetel in België. Het betekent dus dat het miljoenencontract naar een Belgisch bedrijf en Belgische werkgelegenheid gaat dat de spoormarkt, de noden en werkwijze van Infrabel goed kent. Stuk voor stuk onmiskenbare meerwaarden.

Samen voor een betrouwbaar spoornetwerk

Ook Lineas is bijzonder tevreden met de verlenging van een solide strategisch partnerschap: in 2020 leasede het bedrijf voor het eerst structureel locomotieven aan Infrabel. De keuze voor Lineas in deze overheidsopdracht op Europees niveau is dan ook een erkenning van de inzet, het professionalisme en de expertise van alle betrokken teams.

Lineas is in de eerste plaats Europa's grootste private spoorvrachtoperator: het vervoert en levert goederen in heel Europa. Elk jaar legt het bedrijf zo’n 3 miljoen km af op het Belgische spoorwegnet; het is dus van vitaal belang voor Lineas, haar werknemers en haar klanten dat het spoornetwerk voortdurend op een veilige en betrouwbare manier wordt beheerd.

Lineas is dan ook dubbel trots op het feit dat het kan bijdragen aan de doelstellingen van Infrabel om een veilig en efficiënt spoorwegnet te onderhouden en te ontwikkelen - ten voordele van alle operatoren en spoorweggebruikers in het land.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Lineas

Lineas helpt bedrijven hun supply chain klimaatneutraal te maken door hun cargo van de weg naar het spoor te shiften en zo 90% minder CO2 uit te stoten. Het bedrijf heeft hiervoor het grootste private spoornetwerk in Europa gebouwd dat klanten snelle, dagelijkse en betrouwbare connecties aanbiedt doorheen het continent. Lineas telt bijna 2,000 medewerkers en heeft het hoofdkantoor in België met vestigingen in Frankrijk, Duitsland, Nederland, Italië en Spanje. 

Lineas is het grootste private spoorvrachtbedrijf met als aandeelhouders de onafhankelijke private equity-groep Argos Wityu, de FPIM en het Lineas management. 

Neem contact op met

Koning Albert II-laan 37 1030 Brussels België

+32468173307

annelies.hervent@lineas.net

lineas.net