Nieuwe spoorconnectie tussen België en Frankrijk: Lineas, DFDS en North Sea Port verzetten 8.000 containers en opleggers van de weg naar het spoor

Het Belgische Lineas en het scheepvaart- en logistiekbedrijf DFDS slaan de handen in elkaar om containers en opleggers vanuit Gent in North Sea Port op het spoor naar Lyon te vervoeren - en omgekeerd. Zo ontstaat er een multimodale connectie tussen Zweden, België en Frankrijk.

Verbinding met shortseadienst naar Göteborg

Jelle Van Koevorden, Managing Director DFDS Belgium: “Zesmaal per week vaart DFDS tussen haar multimodale terminals in de haven van Göteborg en Gent, aan het Mercatordok. Deze short sea service sluit nu aan op de intermodale trein.” Bij de start rijdt deze trein van Europa’s grootste private spoorvrachtoperator Lineas driemaal per week tussen Gent en de Port Edouard Hérriot in Lyon. Vanaf medio april wordt de frequentie opgetrokken tot wekelijks vijf ritten.

De trein vervoert containers en kraanbare en niet-kraanbare trailers. In de containers wordt onder meer voeding en chemische producten vervoerd. In de opleggers zit er algemene en industriële vracht en lading voor de auto-industrie.

Multimodale haven North Sea Port: 450 treinen per jaar extra

Bernard Gustin, CEO van Lineas: “De shift van dit vrachtvervoer van de weg naar het spoor tussen Gent en de belangrijke industriële regio van Lyon is goed voor 450 treinen per jaar en 8.000 trailers/containers. Deze keuze betekent 9 keer minder CO2-uitstoot.”

North Sea Port blijft ook met deze lage-emissie spoorvracht verder bouwen aan een duurzame multimodale haven. “Met het gecombineerde vervoer tussen Göteborg, Gent en Lyon weet North Sea Port zich als multimodale haven in West-Europa verder te versterken”, aldus Daan Schalck, CEO van North Sea Port. “Te meer daar de lading in Gent via de weg, per zeeschip en binnenvaartschip vanuit Antwerpen, Rotterdam en Moerdijk toekomt.”

 

 


 

Over Lineas
Lineas is Europa’s grootste private spoorvrachtoperator met 2.000 medewerkers die elke dag klanten helpen hun supply chain te decarboniseren met groen spoorvrachtvervoer. Met internationale vrachttreinen die 90% minder CO2 uitstoten dan vrachtwagens wil Lineas een belangrijke bijdrage leveren aan de klimaatambitie. Het bedrijf heeft het hoofdkantoor in Brussel en lokale teams en sites in Frankrijk, Duitsland, Nederland, Italië en Spanje.
www.lineas.net

Over DFDS ​
DFDS levert veerboot- en logistieke diensten in Europa en Turkije, met een jaarlijkse omzet van 27 miljard DKK. De 11.500 werknemers bevinden zich op veerboten en in kantoren op meer dan 70 locaties. DFDS is opgericht in 1866, heeft zijn hoofdkantoor in Kopenhagen en is genoteerd aan Nasdaq Kopenhagen.
www.dfds.com

Over North Sea Port
North Sea Port is het 60-kilometer-lange grensoverschrijdende havengebied dat zich uitstrekt van het Nederlandse Vlissingen aan de Noordzee, over Terneuzen tot het Belgische Gent - 32 kilometer landinwaarts in België. Als centraal gelegen knooppunt in West-Europa staat de haven voor multimodaal vervoer (zeevaart, binnenvaart, spoor, vrachtwagen en pijpleiding) en een veelheid aan goederensoorten.
North Sea Port is met 12,6 miljard euro toegevoegde waarde de nummer drie van de Europese havens. Inzake goederenoverslag neemt het met 73,6 miljoen ton de tiende plaats in van de havens in Europa. Het havengebied telt 550 bedrijven en creëert (in)directe werkgelegenheid voor 102.000 mensen.
www.northseaport.com


Info (voor pers, niet voor publicatie)

Lineas, Annelies Hervent, woordvoerder, annelies.hervent@lineas.net, tel. +32 (0)468 173 307

North Sea Port & DFDS, Johan Bresseleers, woordvoerder, Johan.Bresseleers@northseaport.com, tel. +32 (0)478 918 675

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Lineas

Lineas helpt bedrijven hun supply chain klimaatneutraal te maken door hun cargo van de weg naar het spoor te shiften en zo 90% minder CO2 uit te stoten. Het bedrijf heeft hiervoor het grootste private spoornetwerk in Europa gebouwd dat klanten snelle, dagelijkse en betrouwbare connecties aanbiedt doorheen het continent. Lineas telt bijna 2,000 medewerkers en heeft het hoofdkantoor in België met vestigingen in Frankrijk, Duitsland, Nederland, Italië en Spanje. 

Lineas is het grootste private spoorvrachtbedrijf met als aandeelhouders de onafhankelijke private equity-groep Argos Wityu, de FPIM en het Lineas management. 

Neem contact op met

Koning Albert II-laan 37 1030 Brussels België

+32468173307

annelies.hervent@lineas.net

lineas.net