Memorandum 2024 over het verbeteren van het concurrentievermogen van het goederenvervoer per spoor

Vanuit een blijvende inspanning om de industriële ontwikkeling van de Belgische regio’s te bevorderen en grote maatschappelijke uitdagingen - zoals verkeerscongestie, klimaatverandering en de energietransitie - aan te pakken, heeft Lineas een memorandum van 2 pagina’s uitgebracht waarin de cruciale rol van het goederenvervoer per spoor wordt benadrukt. Dit memorandum overloopt de belangrijkste strategieën en acties die nodig zijn om het concurrentievermogen van het vrachtvervoer per spoor te verbeteren, zodat het een duurzame transportoptie blijft.

Belang van goederenvervoer per spoor

Lineas halveerde zijn verliezen in 2023 en is optimistisch dat het in 2024 dichtbij break-even zal landen, en naar verwachting winstgevendheid zal bereiken in 2025 - op voorwaarde dat de Belgische en regionale overheden een aantal belangrijke prioriteiten aanpakken. ​
Goederenvervoer per spoor speelt immers een cruciale rol in de verbinding van de Belgische industrie en havens met Europa, waardoor ons concurrentievoordeel ten opzichte van buurlanden zoals Frankrijk en Duitsland behouden blijft. Bovendien is Lineas essentieel voor het succes van het spoorgoederenvervoer in onze regio: met zijn klantgerichtheid en kwaliteitsfocus onderscheidt Lineas zich als de eerste en grootste private spoorgoederenmaatschappij in Europa.

Voorgestelde acties ter ondersteuning van het goederenvervoer per spoor

Dit korte memorandum belicht vijf belangrijke acties die noodzakelijk zijn om de verschuiving van wegvervoer naar spoorvervoer te ondersteunen en een gelijk speelveld te garanderen:

  1. Eerlijke concurrentie: de concurrentievervalsing door spelers in staatseigendom moet worden aangepakt door een einde te maken aan (illegale) staatssteun.
  2. Wederkerigheid in toegang tot faciliteiten: er moet wederkerigheid zijn in de toegang tot essentiële faciliteiten in Europa, zoals rangeerstations, om zo gelijke concurrentievoorwaarden te creëren.
  3. Evenwichtige steun voor weg- en spoorvervoer: Lineas beveelt aan om de steun voor wegvervoer te verminderen en te herbestemmen voor spoorweginfrastructuur en veiligheidsprojecten, zoals ERTMS.
  4. Investeringen in infrastructuur: de uitvoering van het meerjareninvesteringsplan van Infrabel en de optimalisering van de capaciteitsverdeling tussen reizigers- en goederentreinen zijn essentieel om het gebruik van de spoorweginfrastructuur te verbeteren.
  5. Multimodaal vervoer bevorderen: het creëren van stimuli voor wegvervoersbedrijven om multimodale oplossingen te gebruiken; dit zal de integratie en efficiëntie van alle vervoerswijzen verbeteren.

Dit memorandum benadrukt de noodzaak van een gezamenlijke inspanning van federale en regionale overheden om de rol van het goederenvervoer per spoor binnen een duurzame industriële ontwikkeling en een competitieve transportmarkt te versterken.

Lees het memorandum hier.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Lineas

Lineas helpt bedrijven hun supply chain klimaatneutraal te maken door hun cargo van de weg naar het spoor te shiften en zo 90% minder CO2 uit te stoten. Het bedrijf heeft hiervoor het grootste private spoornetwerk in Europa gebouwd dat klanten snelle, dagelijkse en betrouwbare connecties aanbiedt doorheen het continent. Lineas telt zo'n 1700 medewerkers en heeft het hoofdkantoor in België met vestigingen in Frankrijk, Duitsland en Nederland. 

Lineas is het grootste private spoorvrachtbedrijf van Europa met als aandeelhouders de onafhankelijke private equity-groep Argos Wityu en SFPIM. 

Neem contact op met

Koning Albert II-laan 37 1030 Brussels België

+32468173307

annelies.hervent@lineas.net

lineas.net