Lineas en ECS versterken duurzaam transport met nieuwe spoorverbinding naar Duitsland

Lineas, Europa’s grootste private spoorvrachtvervoerder, en ECS, marktleider in supply chain-oplossingen en intermodaal transport, kondigen trots de lancering aan van een nieuwe, duurzame goederentreinverbinding tussen Zeebrugge en Crailsheim (regio Stuttgart) in Duitsland. Dankzij deze samenwerking zullen er wekelijks drie treinen heen en weer rijden, om op die manier jaarlijks meer dan 11.000 containers van de weg te halen, goed voor een CO2-besparing van 2.600 ton. Met dit nieuwe traject komt ECS weer dichter bij de doelstelling om tegen 2030 jaarlijks 100 miljoen afgelegde kilometer via het spoor te bereiken.

 

Vanaf september rijden de eerste goederentreinen over de nieuwe spoorverbinding tussen Zeebrugge en het Duitse Crailsheim. Dit traject sluit naadloos aan op de bestaande spoor-en shortsea connecties naar o.a. het Verenigd Koninkrijk en Ierland, en versterkt verder het logistieke netwerk van de intermodale transportspecialist ECS. De ingebruikname van de spoorverbinding werd mogelijk gemaakt in samenwerking met Lineas, de grootste private spoorvrachtoperator in Europa.

Ruim 11.000 containers

De nieuwe verbinding zal driemaal per week 42 containers heen en weer vervoeren tussen Zeebrugge en Crailsheim. Zo worden jaarlijks meer dan 11.000 containers en evenveel vrachtwagenritten van de weg gehaald, wat niet alleen zorgt voor minder verkeersdrukte maar ook voor een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot. De geschatte besparing bedraagt maar liefst 2.600 ton CO2 per jaar.

Nieuwe laad- en losmethode

De nieuwe spoorverbinding maakt gebruik van een nieuwe laad- en losmethode waarbij de volledige set te lossen wagons wordt afgekoppeld, en een set met reeds gevulde wagons wordt opgepikt. Deze methode minimaliseert de laadtijd en zorgt ervoor dat het traject van 751 kilometer binnen 24 uur kan worden afgelegd, met minimaal tijdverlies en een hoge stiptheid in vergelijking met filegevoelig baantransport.

Duurzaamheid

Bernard Gustin, Executive Chairman van Lineas, benadrukt: "Deze samenwerking onderstreept ons gezamenlijke engagement om duurzame transportoplossingen te bieden die niet alleen de efficiëntie van de supply chain verbeteren, maar ook bijdragen aan een vermindering van de CO2-uitstoot. Samen met ECS zetten we een belangrijke stap richting een groenere toekomst."

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Lineas

Lineas helpt bedrijven hun supply chain klimaatneutraal te maken door hun cargo van de weg naar het spoor te shiften en zo 90% minder CO2 uit te stoten. Het bedrijf heeft hiervoor het grootste private spoornetwerk in Europa gebouwd dat klanten snelle, dagelijkse en betrouwbare connecties aanbiedt doorheen het continent. Lineas telt zo'n 1700 medewerkers en heeft het hoofdkantoor in België met vestigingen in Frankrijk, Duitsland en Nederland. 

Lineas is het grootste private spoorvrachtbedrijf van Europa met als aandeelhouders de onafhankelijke private equity-groep Argos Wityu en SFPIM. 

Neem contact op met

Koning Albert II-laan 37 1030 Brussels België

+32468173307

annelies.hervent@lineas.net

lineas.net