Inhuldiging van een nieuwe spoorverbinding tussen Garocentre en de haven van Antwerpen

Op 15 september 2023 huldigen Duferco Wallonie, via zijn logistieke tak, en Lineas, Europa's grootste private goederenvervoerder per spoor, een gloednieuwe spoorverbinding in tussen de multimodale terminal van Garocentre en de haven van Antwerpen. Dankzij deze nieuwe spoorverbinding kan Duferco zijn gebruikers een spoorverbinding aanbieden die sneller is en even milieuvriendelijk als via het binnenschip, en tegelijk de stimulans voor modal shift vanuit Garocentre versterken.

 

"De ontwikkeling van een nieuwe treinverbinding - naast de verbinding via binnenvaart - om goederen te vervoeren van het hart van Henegouwen naar de haven van Antwerpen en terug, maakt deel uit van de strijd tegen de klimaatverandering en de congestie op de weg. Dit verbreedt de waaier aan alternatieven voor het vervoer via vrachtwagens en geeft onze klanten de mogelijkheid om het meest geschikte transportmiddel te kiezen, afhankelijk van hun volume- en snelheidsvereisten", legt Luk Denkens, Managing Director van Duferco Logistique, uit. "Deze spoorverbinding, waarvan de frequentie kan worden aangepast, biedt ook een interessante flexibiliteit in termen van volume, zowel om de dienstverlening aan klanten te garanderen in gevallen waarin de binnenwateren op het traject Charleroi - Antwerpen niet beschikbaar zijn, wat de laatste jaren helaas maar al te vaak het geval was, als om de capaciteit aan te passen aan de variabele vraag naar multimodaal vervoer". De CO2-uitstoot per trein bedraagt 10 tot 20 gram per tonkilometer (tkm); per boot bedraagt deze 20 tot 40 gram. Vrachtwagens stoten daarentegen 80 tot 100 gram CO2 per tkm uit. Bovendien vervangt een heen- en terugrit met de trein gemiddeld 100 vrachtwagens op onze wegen.

 

Duferco en Lineas: klanttevredenheid centraal in hun strategische keuzes

De initiële capaciteit van deze nieuwe verbinding is één retourrit van 15 wagons per week, goed voor een volume van 45 containers (twenty-foot equivalent units). De capaciteit kan snel worden verhoogd tot 25 wagons en drie ritten per week, afhankelijk van de vraag, wat flexibiliteit biedt in een verhouding van 1 op 5. “Wij zijn een van de weinige spoorwegondernemingen die klanttevredenheid als een absolute prioriteit beschouwen en hier ook op focussen. Daarom begrepen we de verwachtingen van Duferco Logistique volledig en stelden we voor om vrachtvervoer per spoor te ontwikkelen vanaf de terminal in Garocentre. Het bedrijf was meteen gewonnen voor de flexibiliteit van de nieuwe verbinding”, bevestigt Bernard Gustin, Executive Chairman van Lineas. Als bewijs van hun interesse in de spoorverbinding, heeft Duferco al gebruik gemaakt van deze flexibiliteit door transporten van 25 wagons aan te vragen.

 

Een verbinding naar Brussel en Antwerpen vanuit het hart van Henegouwen

De terminal van Garocentre ligt op een zijtak van het Canal du Centre, op de “Dorsale Wallonne” (de Waalse ruggengraat), dicht bij de verbinding met het kanaal Charleroi-Brussel, en biedt een volledig gamma van import- en exportdiensten voor containers vanuit Henegouwen, Waals-Brabant en Noord-Frankrijk naar de haven van Antwerpen en vice versa, via de binnenvaart en het spoor. "De gebruikers van multimodaal transport zijn vooral regionale economische spelers die gebruik maken van import en export per container, maar in mindere mate ook investeerders die grote onderdelen moeten verplaatsen, bijvoorbeeld voor de staalindustrie", voegt Luk Denkens toe. "Onlangs vervoerde Duferco Logistique grote kranen en onderdelen van een ontmantelde staalfabriek per container via het spoor naar de haven van Antwerpen.

De terminal van Garocentre in La Louvière beslaat bijna 6 hectare, inclusief een kade van 300 meter die wordt bediend door een portaalkraan en 2 reachstackers. De terminal kan treinen en wagons ontvangen op drie sporen van 600 meter lang. Twee schepen (en een derde op spotbasis) van 54 TEU (Twenty-Foot Equivalent Units) maken de dagelijkse verbinding tussen Garocentre en Antwerpen. En nu, om te beginnen één keer per week, vervoert een spoorshuttle, in eerste instantie met 15 wagons en nu al uitgebreid tot 25 wagons, goederen van Garocentre naar de zeekades van de haven van Antwerpen.

 

Perscontacten :

Lineas - Annelies Hervent - 0468/17.33.07

Duferco Wallonie - Caroline Marlair - 0478/24.25.02

 

Over Duferco Logistique

Duferco Logistique is een divisie van Duferco Wallonie en een commerciële business unit. Sinds 2012 baat Duferco Logistique de trimodale terminal Garocentre in La Louvière uit onder een concessie van 30 jaar. Op het vlak van tewerkstelling is het team van Duferco Logistique in 10 jaar tijd gegroeid van 2 naar 16 medewerkers. De terminal genereert ook werkgelegenheid via directe onderaanneming, met 12 gespecialiseerde operatoren of afhandelaars. ​ Daar komen nog de indirecte banen bij die verband houden met de activiteit van de multimodale terminal (schippers, douane inklaring, fumigatie, last mile, enz.).

 

Over Lineas

Lineas, de grootste private Europese goederenvervoerder per spoor, helpt bedrijven om hun supply chain klimaatneutraal te maken door hun cargo van de weg naar het spoor te shiften, waardoor de CO2-uitstoot met 90% wordt verminderd. Het bedrijf heeft hiervoor het grootste private spoornetwerk van Europa gebouwd, dat klanten snelle, dagelijkse en betrouwbare connecties aanbiedt doorheen het continent. Lineas, dat bijna 2.000 werknemers telt, heeft zijn hoofdkantoor in België en vestigingen in Frankrijk, Duitsland, Nederland, Italië en Spanje.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Lineas

Lineas helpt bedrijven hun supply chain klimaatneutraal te maken door hun cargo van de weg naar het spoor te shiften en zo 90% minder CO2 uit te stoten. Het bedrijf heeft hiervoor het grootste private spoornetwerk in Europa gebouwd dat klanten snelle, dagelijkse en betrouwbare connecties aanbiedt doorheen het continent. Lineas telt bijna 2,000 medewerkers en heeft het hoofdkantoor in België met vestigingen in Frankrijk, Duitsland, Nederland, Italië en Spanje. 

Lineas is het grootste private spoorvrachtbedrijf met als aandeelhouders de onafhankelijke private equity-groep Argos Wityu, de FPIM en het Lineas management. 

Neem contact op met

Koning Albert II-laan 37 1030 Brussels België

+32468173307

[email protected]

lineas.net