Het Executive Leadership Team van Lineas is verheugd dat de regering, bij monde van de minister van Transport, Lineas beschouwt als een strategische asset en bevestigt dat de toekomst van de onderneming op lange termijn niet ter discussie staat.

Brussel, 25 oktober 2023

 

18 maanden geleden begon Lineas aan een grondige transformatie onder leiding van Bernard Gustin, die CEO en Voorzitter van de Raad van Bestuur werd in februari 2022, na een aantal opeenvolgende jaren van slechte resultaten als gevolg van verkeerde strategische keuzes en een ongunstige omgeving.

 

Momenteel is Lineas op weg naar een vrij uitzonderlijke prestatie: van een EBIT van -78M€ naar break-even in slechts 2 jaar, in een nog steeds zeer concurrentiële markt. De financiële resultaten YTD 1 bevestigen dat de verliezen alleen al in 2023 gehalveerd zullen worden, in lijn met het turnaround plan van het bedrijf.

Lineas heeft :

Een einde gemaakt aan zijn te complexe, verliesgevende producten (GXN).

  • Een einde gemaakt aan onrendabele contracten.
  • De single wagon load business (SWL) hergestructureerd en deze binnen een jaar terug naar bijna break-even gebracht.
  • Zich op een kleiner aantal aantrekkelijke corridors geconcentreerd en zich op winstgevende activiteiten buiten deze corridors gericht.
  • De klant nog meer centraal gesteld in al haar activiteiten, wat leidt tot een spectaculaire stijging van de klanttevredenheid (van 2,5/5 in 2022 naar 4/5 in 2023)
  • Een digitale track & trace tool, MyLineas, ontwikkeld: deze is uniek in de sector en wordt zeer gewaardeerd door zijn klanten.
  • zijn contracten hergestructureerd en geprofessionaliseerd om de winstgevendheid te verhogen.
  • zijn organisatie gestroomlijnd, overhead verminderd en een nieuwe CAO getekend om Lineas aantrekkelijker te maken voor operationele medewerkers.
  • Alle bankschulden afgelost ​

Lineas bevestigt dat zijn herstelplan op schema ligt. Bovendien heeft Lineas, gezien de goede vooruitgang die met het herstelplan geboekt is, er alle vertrouwen in dat het zijn herstelplan zal kunnen versnellen, met het vooruitzicht om al eind 2024 break-even te draaien. Dit is een jaar eerder dan het oorspronkelijke plan, ondanks de gecompliceerde macro-economische situatie. De Europese Commissie heeft tegelijk verschillende diepgaande onderzoeken ingesteld naar mogelijke illegale staatssteun aan grote staatsbedrijven in de sector, wat zou moeten leiden tot een gelijker speelveld.

 

Als onderdeel van het transformatieplan is Lineas begonnen met een kapitaalverhoging van EUR 100 miljoen. Nu dit proces goed op gang is, hebben de bestaande aandeelhouders Argos Wityu en SFPIM al een eerste kapitaalverhoging van EUR 20 miljoen uitgevoerd in mei 2023. Er zijn gesprekken gaande met potentiële derde investeerders.

Terwijl Lineas goed op weg is om te slagen in zijn uitdaging, is het ook verheugd om vandaag te lezen dat de Belgische autoriteiten beseffen dat het bedrijf een essentiële schakel is in de keten van het goederenvervoer, en dat de regering - indien nodig - bereid is om deze troef, die van strategisch belang is voor de Belgische economie, te behouden.

 

 


1 Jaar tot nu toe

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Lineas

Lineas helpt bedrijven hun supply chain klimaatneutraal te maken door hun cargo van de weg naar het spoor te shiften en zo 90% minder CO2 uit te stoten. Het bedrijf heeft hiervoor het grootste private spoornetwerk in Europa gebouwd dat klanten snelle, dagelijkse en betrouwbare connecties aanbiedt doorheen het continent. Lineas telt bijna 2,000 medewerkers en heeft het hoofdkantoor in België met vestigingen in Frankrijk, Duitsland, Nederland, Italië en Spanje. 

Lineas is het grootste private spoorvrachtbedrijf met als aandeelhouders de onafhankelijke private equity-groep Argos Wityu, de FPIM en het Lineas management. 

Neem contact op met

Koning Albert II-laan 37 1030 Brussels België

+32468173307

annelies.hervent@lineas.net

lineas.net