Een "Skeyes" en een speciale commissaris voor goederenvervoer per spoor

Bernard Gustin, CEO van Lineas, pleit voor de oprichting van een "Skeyes" voor goederenvervoer per spoor met een speciale commissaris die als eerste dringende taak heeft het treinverkeer in de Belgische havens te optimaliseren

 

 

Brussel, 24 januari 2023 - Bernard Gustin, CEO van Lineas, heeft dinsdag ter gelegenheid van het VBO-evenement een dringende oproep gelanceerd voor de oprichting van een autonome instantie voor het goederenvervoer per spoor, met als eerste prioriteit het beheer van de stromen in de Belgische havens.

 

Het spoorvervoer zal de komende 5 jaar met meerdere procenten groeien, voornamelijk als gevolg van de klimaatnoodtoestand. Milieubewustzijn en de Fit for 55-ambities van de Europese Unie zetten bedrijven ertoe aan hun toeleveringsketen koolstofvrij te maken. Aangezien het spoor de meest efficiënte oplossing is om de CO2-uitstoot van het goederenvervoer te verminderen en bijna 7 keer minder CO2 uitstoot dan het wegvervoer, is het zeer aantrekkelijk voor de industrie.

 

Dinsdag, op het door het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) georganiseerde evenement "Het spoor - een essentiële speler voor onze economische ontwikkeling", waar de belangrijkste actoren van het Belgische goederenvervoer en de mobiliteit per spoor bijeenkwamen1, somde Bernard Gustin, CEO van Lineas, de belangrijkste uitdagingen op waarmee de sector wordt geconfronteerd om zijn ambities inzake verdubbeling van de capaciteit tegen 2030 waar te maken.

 

- Een gelijk speelveld

Wat de concurrentie met andere vervoersmodi betreft, profiteert het goederenvervoer over de weg, dat veel vervuilender is dan het spoor, van een jaarlijkse belastingvrijstelling voor commerciële diesel voor een bedrag van 320 miljoen euro2. Wat de concurrentie tussen spoorwegondernemingen betreft, concurreren 100% particuliere spelers zoals Lineas met overheidsbedrijven die financieel worden gesteund door de staat als aandeelhouder.

- Stimulansen om op het spoor over te stappen

De activiteit "single wagon load" (SWL), die essentieel is voor het concurrentievermogen van de ondernemingen die op het Belgische grondgebied actief zijn, kan niet rendabel worden geëxploiteerd tenzij er prohibitieve tarieven aangerekend worden, met als gevolg dat de klantondernemingen uiteindelijk op de weg zullen overschakelen (wanneer zij dat kunnen) of het land zullen verlaten om elders de infrastructuur en diensten te zoeken die zij nodig hebben.

- Beheer van de capaciteit

In de nationale havens is momenteel geen sprake van capaciteits- en flowmanagement, hetgeen een aberratie is in vergelijking met wat er in de luchtvaartsector bestaat. De haven van Antwerpen-Brugge, de tweede grootste haven van Europa, heeft al een ongekende congestie bereikt. Ook investeringen in digitalisering moeten effectiever zijn, wil de sector zijn achterstand inhalen.

 

Op het dinsdag door het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) georganiseerde evenement "Het spoor - een essentiële speler voor onze economische ontwikkeling", waarbij de belangrijkste spelers uit de Belgische sector van het goederenvervoer en de mobiliteit per spoor aanwezig waren, somde Bernard Gustin, CEO van Lineas, de belangrijkste uitdagingen op waarmee de sector wordt geconfronteerd om zijn ambities inzake verdubbeling van de capaciteit tegen 2030 waar te maken.

De CEO van Lineas, Europa's grootste particuliere exploitant van goederenvervoer per spoor, drong aan op de oprichting van een "skeyes"3 voor goederenvervoer per spoor naar het model van wat in de luchtvaartsector bestaat, met de benoeming van een speciale commissaris die verantwoordelijk is voor de verwezenlijking van de groeidoelstellingen van het goederenvervoer per spoor en wiens eerste dringende taak erin bestaat het verkeer in onze havens te optimaliseren. Zijn mandaat moet garanderen:

  • Onafhankelijkheid van de huidige en toekomstige regeringen.
  • De verwezenlijking van ambitieuze groeidoelstellingen voor het goederenvervoer per spoor, een strategisch belangrijke sector, die zich geen kortetermijnbeheer kan veroorloven, vooral niet tijdens de komende verkiezingsperiode, waarvan bekend is dat die zal leiden tot "business as usual" gedurende enkele maanden.
  • Een holistische aanpak waarbij publieke en private standpunten en activiteiten met elkaar in overeenstemming worden gebracht, in het besef dat spoorwegexploitanten en -klanten behoefte hebben aan rentabiliteit en concurrentievermogen.
  • Coördinatie van regionale en federale initiatieven en contacten tussen verschillende regeringen.
  • Nauw samenwerken met het pas opgerichte Gebruikerscomité.
  • Kennis behouden van een complexe sector en opeenvolgende regeringen voorzien van objectieve en onafhankelijke informatie, zodat zij de beste afwegingen kunnen maken met andere vervoerswijzen en de financiële middelen kunnen verschaffen om de ambities voor de sector te realiseren.
  • De uitvoering van een echt werkgelegenheidsbeleid dat aantrekkelijk is voor het goederenvervoer per spoor.

__________________________________________________________________________________

1 Het evenement werd bijgewoond door P. Timmermans, vicepremier en minister van Mobiliteit, G. Gilkinet, de CEO van Infrabel, B. Gilson, de voorzitter van het Belgian Rail Freight Forum 2030, P. Hegge, de CEO van North Sea Port, D. Schalck, de Managing Director van de Belgian Rail Freight Association. Schalck, directeur van Athus Terminal, K. Vanspringel, directeur van escenscia, Y. Verschueren, vertegenwoordigers van regionale kabinetten (E. Van den Brandt, Ph. Henry en L. Peeters).

Geschat door Febetra.

3 Autonoom overheidsbedrijf met als opdracht de veiligheid van het luchtverkeer te verzekeren in het luchtruim waarvoor België verantwoordelijk is.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Lineas

Lineas helpt bedrijven hun supply chain klimaatneutraal te maken door hun cargo van de weg naar het spoor te shiften en zo 90% minder CO2 uit te stoten. Het bedrijf heeft hiervoor het grootste private spoornetwerk in Europa gebouwd dat klanten snelle, dagelijkse en betrouwbare connecties aanbiedt doorheen het continent. Lineas telt bijna 2,000 medewerkers en heeft het hoofdkantoor in België met vestigingen in Frankrijk, Duitsland, Nederland, Italië en Spanje. 

Lineas is het grootste private spoorvrachtbedrijf met als aandeelhouders de onafhankelijke private equity-groep Argos Wityu, de FPIM en het Lineas management. 

Neem contact op met

Koning Albert II-laan 37 1030 Brussels België

+32468173307

annelies.hervent@lineas.net

lineas.net